Autorijden tijdens corona, hoe zit dat?

Autorijden tijdens de coronacrisis, zo zit dat. 

De wereld staat op zijn kop door de coronacrisis. Het advies is (nog) steeds om tot 28 april zoveel mogelijk thuis te blijven. Uiteraard mag je de auto pakken voor je werk of om boodschappen te doen, maar je zit vast met veel meer vragen over het autorijden. Met hoeveel personen mag je autorijden? En hoe zit dat met eventuele boetes? In deze blog vertellen wij je daar meer over. 

1,5 meter samenleving

We leven nu in een samenleving waarin we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ga alleen naar de supermarkt en ontvang zo min mogelijk bezoek. Ontvang je toch bezoek? Beperkt je bezoek dan tot maximaal drie personen en houd onderling 1,5 meter afstand van elkaar. Moet je de auto pakken voor werk of andere gelegenheden? Reis zoveel mogelijk alleen. Kan dat niet? Neem dan extra veiligheidsmaatregelen. 1,5 meter afstand in de auto houden gaat een beetje lastig, hoe zit dat met de handhaving van de politie? Krijg je gelijk een boete als je met meer dan drie personen in de auto zit? 

Met hoeveel personen mag je in de auto?

Je mag maximaal met drie mensen op 1,5 meter afstand bij elkaar zijn. Je mag ook niet met meer dan drie personen in een auto zitten, tenzij je een gezin vormt of in hetzelfde huis woont. 

Wanneer krijg je een boete?

De politie is druk bezig met controleren of mensen zich aan de corona-maatregelen houden. De politie zal eerst een waarschuwing geven, luister je niet naar de politie dan volgt er een boete. Voor volwassenen is een boete €390,- en dat is niet mis. 13 t/m 17-jarigen kunnen een boete ontvangen van €95,- wanneer zij zich niet aan de maatregelen houden. De politie treedt zowel op in publieke en openbare ruimtes als huizen, tuinen en auto's wanneer zij de situatie onverantwoord vinden. Als je niet voldoende afstand houdt kan je dus een boete krijgen en dat geld ook als je met meer dan drie personen in een auto zit. 

Conclusie

Ga alleen de weg op als nodig is en doe dat zoveel mogelijk alleen. Met je gezin in de auto kan prima, autorijden met meer dan drie passagiers is toegestaan mits iedereen in één huis woont. Reis je met andere mensen? Met zijn tweeën in de auto plaatsnemen kan bijvoorbeeld prima wanneer de ander op de achterbank zit. Reis je met anderen en meer dan drie personen? Dan kan je een boete krijgen. Wees voorzichtig en houd 1,5 meter afstand. 

Naar overzicht