De zelfrijdende auto

De zelfrijdende auto, is die wel gewenst?

zelfrijdende-auto-alessio-lin-6lyjg0h32e-unsplash

De auto van de toekomst

Een volledig zelfrijdende auto, is de auto van de toekomst. Tegenwoordig vind je al van allerlei handige sensoren en systemen op de auto die jouw rijondersteuning bieden om het rijden zo gemakkelijk mogelijk te maken. De komende jaren zal de auto in hoog tempo nog slimmer en zelfstandiger worden.

De auto van nu

Is de auto van tegenwoordig niet al een zelfrijdende auto op zich te noemen? De meest moderne auto’s voldoen aan SAE niveau 2. Op deze auto’s zitten systemen met camera’s, sensoren en radars die invloed hebben op de directe omgeving van de auto. Deze systemen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de auto automatisch remt en stopt wanneer er een obstakel op de weg is en de bestuurder niet reageert.

Een andere toepassing is de cruise controle waarmee de auto een ingestelde snelheid blijft aanhouden tot het systeem handmatig wordt onderbroken. Als een cruise control adaptief is kijkt het systeem mee met een korteafstandsrader en kan het verkeer detecteren voor de auto. Zodoende remt het systeem de auto automatisch af als de voorganger ook afremt. Zodra de auto ervoor weer versnelt zal het systeem weer automatisch naar de ingestelde snelheid gaan.

De kans op een botsing wordt met behulp van een rij-assistent kleiner, echter is het wel zo verstandig om op deze systemen te vertrouwen? Als automobilist dien je altijd te blijven opletten en in te grijpen als daar aanleiding naar is.

Is de zelfrijdende auto wel gewenst?

Uit onderzoek van Multiscope naar de zelfrijdende auto blijkt dat slechts één op de tien Nederlanders zich op zijn gemak voelt bij een zelfrijdende auto. De meeste mensen willen de controle over hun auto niet volledig uit handen geven en zijn bang voor technische falen.

Twee op de vijf Nederlanders denkt dat de zelfrijdende auto nooit de norm zal worden. 31% denkt dat de zelfrijdende auto binnen 15 jaar gemeengoed is. Het merendeel van de mensen voelt zich meer op zijn gemak in een auto zonder assistentie (16%) of met beperkte assistentie zoals de cruise control (38%).

Bron: automotive-online.nl