Financial lease voor particulieren

Wat is financial lease voor de particulier?

Wil je financial lease aanvragen, maar hier ook privé gebruik van maken? Dat is mogelijk! Wel is het de vraag of je met privé en zakelijke lease ineen voldoende fiscale voordelen behaalt. Op deze pagina gaan we iets dieper in op de vraag wat financial lease voor de particulier is en waar je mee te maken krijgt als je op deze wijze een auto of bedrijfswagen leaset.

Een privéauto of auto van de zaak kopen

Je kunt ervoor kiezen om als ZZP'er of Mkb'er een lease auto op naam van jouw bedrijf te zetten maar ook om deze op privénaam te zetten. Maak echter wel een verstandige keuze, want je kunt deze niet zomaar weer ongedaan maken. Factoren die een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld het aantal kilometers die je denkt te gaan rijden of de cataloguswaarde van het voertuig. Een leaseadviseur kan je eventueel helpen zodat je een juiste beslissing maakt.

Auto van de zaak met financial lease

Voor ondernemers is het een groot voordeel om een auto zakelijk te financieren met financial lease. Zo kun je alle mogelijke kosten van de personenauto of bedrijfswagen als kosten voor jouw onderneming boeken. Je kunt de btw kosten terugvragen (dat is al een zeer groot voordeel) en profiteren van renteaftrek en mogelijk ook investeringsaftrek. Daarnaast zijn onderhoud, reparatie, brandstof, et cetera aftrekbare kosten. Bewaar wel alle bonnetjes (ook voor brandstofkosten) zodat je eventueel bij een controle van de fiscus het een en ander kunt bewijzen. Als je jouw zakelijke auto ook privé wilt gebruiken dan kun je jaarlijks tot 500 privékilometers rijden. Je betaalt de volledige bijtelling voor alle kilometers daarboven. 

Bijtelling particulier financial lease

Als je financial lease aanvraagt voor een zakelijke auto of bedrijfswagen dan mag je hiermee ook privé kilometers maken. Je dient bij meer dan 500 kilometer per jaar wel een btw bijtelling te doen. Dat doe je jaarlijks bij de IB-aangifte. Ook dien je btw over het werkelijke gebruik (privégebruik) te betalen. Het is noodzakelijk dat je daarom een goede kilometeradministratie bijhoudt. Alleen dan kun je de verhouding bepalen tussen jouw zakelijk gebruik en privégebruik. De hoogte van deze btw voor privégebruik bedraagt 2.7% van de catalogusprijs per jaar van de personenauto of bedrijfswagen. Er zijn 2 mogelijkheden om de btw over het werkelijke privégebruik te bepalen.

1. Betalen over het werkelijke privégebruik: Bijhouden van een gedegen kilometeradministratie is nodig. Daarmee bereken je de verhouding tussen privé- en zakelijk gebruik. Het berekenen daarvan is nog een hele kunst. We raden je aan om deze berekening alleen toe te passen indien je jaarlijks maar weinig privékilometers maakt.

2. Vast percentage: Kies voor een vast rentepercentage van 2.7% en wel over de cataloguswaarde van het voertuig (incl. de BPM en btw). Geef dit aan bij de laatste btw-aangifte van het jaar.