Wat is financial lease voor de particulier?

Wat is financial lease voor de particulier?

Wilt u financial lease aanvragen maar hier ook privé gebruik van maken? Dat is mogelijk! Wel is het de vraag of u met privé en zakelijke lease ineen voldoende fiscale voordelen behaalt. Op deze pagina gaan we iets dieper in op de vraag wat financial lease voor de particulier is en waar u mee te maken krijgt als u op deze wijze een auto of bedrijfswagen leaset.

Een privéauto of auto van de zaak kopen

U kunt ervoor kiezen om als ZZP'er of Mkb'er een lease auto op naam van uw bedrijf te zetten maar ook om deze op privénaam te zetten. Maak echter wel een verstandige keuze, want u kunt deze niet zomaar weer ongedaan maken. Factoren die een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld het aantal kilometers die u denkt te gaan rijden of de cataloguswaarde van het voertuig. Een leaseadviseur kan u eventueel helpen zodat u een juiste beslissing maakt.

Auto van de zaak met financial lease

Voor ondernemers is het een groot voordeel om een auto zakelijk te financieren met financial lease. Zo kan u alle mogelijke kosten van de personenauto of bedrijfswagen als kosten voor uw onderneming boeken. U kunt de btw kosten terugvragen (dat is al een zeer groot voordeel) en profiteren van renteaftrek en mogelijk ook investeringsaftrek. Daarnaast zijn onderhoud, reparatie, brandstof, et cetera aftrekbare kosten. Bewaar wel alle bonnetjes (ook voor brandstofkosten) zodat u eventueel bij een controle van de fiscus het een en ander kan bewijzen. Als u uw zakelijke auto ook privé wilt gebruiken dan kunt u jaarlijks tot 500 privékilometers rijden. U betaalt de volledige bijtelling voor alle kilometers daarboven. 

Bijtelling particulier financial lease

Als u financial lease aanvraagt voor een zakelijke auto of bedrijfswagen dan mag u hiermee ook privé kilometers maken. U dient bij meer dan 500 kilometer per jaar wel een btw bijtelling te doen. Dat doet u jaarlijks bij de IB-aangifte. Ook dient u btw over het werkelijke gebruik (privégebruik) te betalen. Het is noodzakelijk dat u daarom een goede kilometeradministratie bijhoud. Alleen dan kan u de verhouding bepalen tussen uw zakelijk gebruik en privégebruik. De hoogte van deze btw voor privégebruik bedraagt 2.7% van de catalogusprijs per jaar van uw personenauto of bedrijfswagen. Er zijn 2 mogelijkheden om de btw over het werkelijke privégebruik te bepalen.

1. Betalen over het werkelijke privégebruik: Bijhouden van een gedegen kilometeradministratie is nodig. Daarmee berekent u de verhouding tussen privé- en zakelijk gebruik. Het berekenen daarvan is nog een hele kunst. We raden u aan om deze berekening alleen toe te passen indien u jaarlijks maar weinig privékilometers maakt.

2. Vast percentage: Kies voor een vast rentepercentage van 2.7% en wel over de cataloguswaarde van het voertuig (incl. de BPM en btw). Geef dit aan bij de laatste btw-aangifte van het jaar.