Verkeersdoden in 2020 | Autofinancier

Verkeersongevallen: een zorgwekkende trend

verkeersongelukken-2020

2020 is een bijzonder jaar. Niemand had verwacht dat het coronavirus de wereld zo op zijn kop zou zetten. Een jaar om snel af te sluiten en te vergeten. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is er door corona niets veranderd aan het aantal verkeersdoden ten opzichte van 2019. 

Verkeersdoden in 2020

Het jaar is nog niet afgelopen, we hebben nog een kleine twee weken te gaan. De SWOV boog zich over de cijfers van het CBS. De overheid hoopte dat het dit jaar beperkt zou blijven tot 500, maar dat is helaas niet zo. Vorig jaar kwamen 661 mensen om in het verkeer en dit jaar niet veel minder. 21.400 mensen raakten ernstig gewond tijdens een verkeersongeluk en ook in 2020 rekent het de SWOV op een fors aantal. 

Fietsers en ouderen

Uit onderzoek blijkt dat vooral fietsers en ouderen een groot aandeel vormen. De stichting denkt dat dit komt door de vergrijzing waardoor er steeds vaker ongelukken gebeuren met fietsers en scootmobielen die niet goed aflopen.

Minder verplaatsingen

Door het coronavirus verplaatsen mensen zich minder dan normaal, maar ondanks dat is dat niet terug te vinden in het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden. Het minder verplaatsen heeft nauwelijks tot geen effect gehad. Een lichtpuntje is dat er wel minder lichtgewonden zijn gevallen in het verkeer. Er raakten minder voetgangers, autoinzittenden en kinderen gewond. 

Een zorgwekkende trend

Helaas, het aantal verkeersdoden lijkt elk jaar eerder toe te nemen dan af te nemen. Vooral het aantal ernstig gewonden blijft stijgen. Een zorgwekkende trend vind de stichting. Volgens de stichting moet de overheid er meer geld in steken om verschil teweeg te brengen. Het veiliger inrichten van wegen en extra handhaven zou daaraan kunnen bijdragen. 

Bron: Autoweek