De meest gesteld vragen over het leasen van een auto | Deel 1

De meest gestelde vragen beantwoord in één overzicht | Deel 1

black-and-white-business-career-close-up-221164

Meest gestelde vragen - Deel 1

Je wilt graag een nieuwe auto leasen en zit met vragen. Dat is heel begrijpelijk en je bent niet de enige! Wij hebben de meest gestelde vragen verzameld en beantwoord. In deze editie vind je de meest algemene vragen over het financieren van een auto. In deze editie behandelen wij uit welke leasevormen je kunt kiezen, het verschil tussen deze leasevormen, wat een slottermijn is en of je BKR geregistreerd wordt. 

ALGEMEEN

Welke leasevormen bestaan er?
Er zijn verschillende leasevormen. Je hebt naast Private lease, financial lease, operational lease en shortlease. Wij bieden echter geen operationele lease en shortlease aan vanuit de overtuiging dat deze vormen voor jou als startende ondernemer te duur zijn. Financial lease is de meest ideale leasevorm voor ondernemers, omdat het de meest voordelige leasevorm is waarbij je ook nog eens economisch eigenaar bent van de auto.

Wat is het verschil tussen de diverse leasevormen?

Operational lease
Operational lease is het huren van een auto waarbij de leasemaatschappij eigenaar van de auto is. Je mag niet zelf bepalen naar welke garage je auto gaat voor onderhoud of waar je deze wilt verzekeren. De auto zal nooit van jou worden, omdat deze na je leaseperiode terug gaat naar het autobedrijf.

Shortlease
Shortlease is ook een vorm van autohuur, waarbij ongeveer dezelfde voorwaarden gelden als bij operation lease. Met shortlease huur je de auto voor een kortere tijd, bijvoorbeeld wanneer je een tijdelijke auto of bedrijfswagen nodig hebt. Deze leasevorm is ook duurder dan financial lease.

Private lease
Private lease zegt het al. Privé leasen voor particulieren. Dit bieden wij niet. Wij bieden alleen financial lease aan, maar leggen je wel graag uit wat private lease inhoudt. Bij private lease kan je op langer termijn een duurzaam product zoals een auto, fiets of brommer leasen. Het is een huurcontract voor een nieuwe auto voor een vooraf bepaalde looptijd. Bij private lease hoef je je geen zorgen te maken om reparatie, onderhoud en banden. De verzekering, motorrijtuigenbelasting, waardevermindering en pechhulp zitten bij je vaste maandbedrag inbegrepen. Het enige wat je wel moet betalen is de brandstof en eventuele boetes.

Financial lease
Financial lease is de meest voordelige vorm voor jou als ondernemer. Met deze leasevorm kan je zorgeloos investeren in je mobiliteit, terwijl je werkkapitaal behouden blijft. Oftewel: je besteedt de investering uit voor behoud van je liquiditeit. Met Financial lease heb je meer zekerheid. Je betaald namelijk een vast maandbedrag per maand aan rente en aflossing, ongeacht de kilometer die je maakt met de auto. Daar ben je economisch eigenaar van de auto. Je profiteert daarnaast van diverse voordelen zoals rente- en investeringsaftrek. Je kan de btw over de aanschafprijs terugvorderen en je bepaald zelf de looptijd en slottermijn van je contract, Uiteraard wel goed afgestemd op je financiële situatie. Je zal niet voor verassingen komen te staan met financial lease. Daarnaast kan je als startende ondernemer/zzp’er ook zonder jaarcijfers bij ons leasen.

Word ik BKR geregistreerd?

Wanneer je wilt gaan leasen en een betalingsverplichting aangaat voor een lange duur dan wordt deze BKR geregistreerd. Veel mensen zien dit als iets ‘nadeligs’, maar als jij je netjes houdt aan je betaalverplichtingen dan is het juist een bewijs van goed ‘financieel’ gedrag. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je door een BKR registratie wel invloed heeft voor ander leningen zoals het afsluiten van een hypotheek. Vraag daarom aan je hypotheek adviseur wat dit voor jou betekent.

Wat is slottermijn?

Je kan bij ons een slottermijn instellen bij het leasen van je auto. Een slottermijn is het restbedrag dat nog openstaat nadat je alle maandtermijnen hebt voldaan. Vooraf bepaal jij namelijk voor hoeveel maanden je de auto wilt leasen. Het restbedrag wat na die tijd openstaat moet je betalen om het volledige eigendom over je auto te verkrijgen. Je kan zelf bepalen hoe hoog je slottermijn wordt. Echter kan deze niet hoger zijn dan de te verwachten restwaarde van de auto. Het voordeel van een slottermijn is dat je maandelijks te betalen bedrag lager uitvalt, alleen moet je er rekening mee houden dat je aan het einde van de rit nog een bedrag moet betalen en dat je dit bedrag in één keer moet voldoen met het laatste maandbedrag.

Meer informatie vind je hier.