Verkeersongevallen: een zorgwekkende trend

verkeersongelukken-2020

In 2023 registreerde Nederland 684 verkeersdoden, een daling van 8% ten opzichte van de 745 dodelijke slachtoffers in 2022. Deze cijfers tonen een afname na de stijging in 2022, toen het aantal verkeersdoden het hoogste was sinds 2008.

audi-etron-autolening

Aantal verkeersdoden neemt af

In 2023 registreerde Nederland 684 verkeersdoden, een daling van 8% ten opzichte van de 745 dodelijke slachtoffers in 2022. Deze cijfers tonen een afname na de stijging in 2022, toen het aantal verkeersdoden het hoogste was sinds 2008.

Sinds het begin van deze eeuw is het jaarlijkse aantal verkeersdoden tot 2010 afgenomen, voornamelijk door minder ongevallen met personenauto's. Na 2010 schommelde het aantal jaarlijks, met een daling tijdens de coronapandemie. Tegelijkertijd is het aantal fietsslachtoffers de laatste jaren toegenomen. 

Fietsers in gevaar

In 2023 kwamen 270 fietsers om het leven, 20 minder dan het jaar ervoor. Opvallend is dat sinds 2021 meer fietsers overlijden in het verkeer dan inzittenden van personenauto's; in 2023 waren dat 194 inzittenden. Daarnaast stierven 71 voetgangers, 46 motorrijders en 32 brom- en snorfietsers.

De toename van fietsslachtoffers is deels te verklaren door het groeiende aantal ouderen dat fietst. In 2023 waren 122 van de omgekomen fietsers 75 jaar of ouder. Bovendien vond 40% van de fatale fietsongevallen plaats door een aanrijding met een personen- of bestelauto, terwijl 31% zonder botsing om het leven kwam, bijvoorbeeld door een val.

hyundai-kona-autolening-1
mercedes-eqc-autolening

Noord Brabant, levensgevaarlijk

In 2023 vielen de meeste verkeersdoden in Noord-Brabant, met 120 slachtoffers. Dit is de provincie waar traditioneel veel verkeersdoden worden geregistreerd, mede door het uitgebreide wegennet en hoge verkeersdrukte.

Op de tweede plaats staat Zuid-Holland, waar 99 doden vielen in het verkeer. Gezien de bevolkingsdichtheid en drukke infrastructuur is dit een logisch patroon.

Gelderland volgt met 84 verkeersdoden, wat relatief hoog is, mede door het grote aantal landelijke wegen en regionale verbindingsroutes.

Noord-Holland telde 78 verkeersslachtoffers, terwijl Limburg uitkwam op 61 doden. Beide provincies laten een lichte daling zien ten opzichte van voorgaande jaren.

In Overijssel en Friesland vielen respectievelijk 54 en 46 slachtoffers, terwijl Drenthe met 34 verkeersdoden een van de lager scorende provincies blijft.

In de noordelijke provincies zijn de cijfers over het algemeen lager. Groningen kende 29 doden, terwijl Zeeland op 27 verkeersslachtoffers uitkwam.

De minste verkeersdoden werden geregistreerd in Utrecht (21 slachtoffers) en Flevoland, met slechts 11 dodelijke verkeersslachtoffers.

De verdeling laat zien dat de meeste verkeersdoden vallen in provincies met een hoge bevolkingsdichtheid en/of een groot netwerk van (snel)wegen. Daarnaast spelen factoren als infrastructuur, verkeersdrukte en type wegen een rol bij de regionale verschillen.

Hoewel het aantal verkeersdoden in 2023 is gedaald ten opzichte van 2022, blijft het aantal fietsslachtoffers zorgwekkend. Gerichte maatregelen om de verkeersveiligheid voor fietsers, met name ouderen, te verbeteren, zijn essentieel om deze trend te keren.

Bronnen: Rijkswaterstaat en Centraal Bureau voor de Statistiek

- p/m

labels.popular_makes

Nieuws