Bestuurders raken de weg kwijt door nieuwe manier van schakelen

Van touchscreens tot kristallen bollen: autofabrikanten experimenteren volop met versnellingspoken, maar niet iedereen is blij met de veranderingen.

Een zoektocht naar de versnellingspook
Mensen die regelmatig gebruik maken van een huurauto hebben hier vaak de grootste problemen mee. Verschillende huurders van een Hyundai Ioniq 5 en Nissan Qashqai weten in eerste instantie niet hoe ze de auto in beweging krijgen. Bij de Ioniq 5 zit de versnellingspook namelijk verstopt achter het stuurwiel. Bij de Qashqai moet je ook ingewikkelde handelingen verrichten.
Verwarring achter het stuur
Doordat mechanische verbindingen tussen de pook en de versnellingsbak grotendeels zijn verdwenen, kiezen autofabrikanten steeds vaker voor elektronische bediening. Hierdoor verdwijnen de traditionele, robuuste versnellingspoken uit het interieur.
Veel nieuwe auto’s zijn uitgerust met joystick-achtige schakelaars, draaiknoppen, knoppen of zelfs touchscreens om te schakelen. Dit levert ruimte op voor extra bekerhouders en draadloze opladers, maar zorgt ook voor verwarring bij bestuurders die onbekend zijn met het systeem.
De wildgroei aan versnellingspook ontwerpen maakt het voor autohuurders lastig om snel vertrouwd te raken met verschillende modellen.


Riskante ontwerpen?
Sommige fabrikanten gaan erg ver in hun ontwerpvrijheid. Genesis, het luxemerk van Hyundai, introduceerde de ‘Crystal Sphere’ in de elektrische SUV GV60. Deze glazen bol in de middenconsole licht op wanneer de bestuurder nadert en draait 180 graden om een draaiknop voor de versnellingen te onthullen.
Genesis beweert dat dit ontwerp bijdraagt aan veiligheid en de bestuurder emotioneel verbindt met de auto. Toch leidt het ook tot praktische problemen.
Schakelen op een touchscreen
Tesla biedt tegenwoordig de mogelijkheid om op het touchscreen van sommige modellen in de parkeer- of achteruitstand te schakelen, al blijven er kleine fysieke knoppen voor noodgevallen.
De bestuurder is er vaak wel aan gewend, maar als je de auto aan iemand anders meegeeft dan raken deze vaak in de war.


Veiligheidsrisico’s
Sommige innovaties brengen zelfs risico’s met zich mee. Bij Chrysler leidde een onhandig geplaatste draaiknop in het verleden tot ongelukken, waaronder een dodelijk incident. Recente problemen met de Rivian R1S, waarbij een tester per ongeluk de auto in de achteruit schakelde op de snelweg, tonen aan dat verkeerde plaatsing van bedieningselementen nog steeds gevaarlijk kan zijn.
Moet het schakelen in een auto genormaliseerd worden?
Toch zijn dit vooral problemen voor iemand die voor het eerst in een specifieke auto stapt. Het draait allemaal om gewenning. Zodra je weet waar iets zit in je auto, voelt het niet meer zo vreemd.
Moeten autofabrikanten wel zoveel experimenteren met iets zo fundamenteels als schakelen? Of zou dit op een gestandaardiseerde manier moeten gebeuren?
Bron: WallStreetJournal