Wat als de auto niet door de APK keuring komt? | Autofinancier

Wat als de auto niet door de APK keuring komt?

apk-keuring-maxime-agnelli-nm4yfueqpu0-unsplash

Het is weer zover! Jouw auto moet APK gekeurd worden. Het kan zomaar voorkomen dat de auto niet door de keuring komt. Wat dan? Als je een oudere auto hebt kunnen de kosten voor een APK keuring soms flink oplopen om je auto door de keuring te krijgen. Wanneer dat het geval is, kun je beter goed geïnformeerd zijn voordat je besluit om je auto te laten repareren.

Wat is er nodig voor een APK-keuring?

Wanneer je jouw auto naar de garage brengt voor een APK keuring krijg je van de garage een telefoontje met de uitslag van de keuring. Het kan zijn dat je te horen krijgt dat de auto niet door de keuring is gekomen en je verschillende reparaties moet laten uitvoeren om de auto APK gekeurd te krijgen.

Vraag eerst welke reparaties echt noodzakelijk zijn voor de APK keuring. Laat die eerst uitvoeren. De andere reparaties zou je dan op een later moment kunnen doen. Wel is het verstandig om daar niet te lang mee te wachten anders neemt de kans op meer problemen toe. Daarnaast zul je uiteraard moeten overwegen of je oude auto het nog waard is om te laten repareren. Als de reparatie kosten te hoog uitvallen, kun je misschien beter een nieuwe auto of occasion overwegen. Je zou ook kunnen overwegen om een auto te gaan leasen in plaats van te kopen. Weet je niet goed welke leasevorm het best bij jou past? 

Besparen op APK kosten

Onderhoud je auto goed. Soms is het goedkoper om je reparaties ergens anders te laten uitvoeren dan bij een keuringstation. Neem bijvoorbeeld autobanden, je kunt kosten besparen door je banden te laten vervangen bij een bandencentrale. Vaak ben je goedkoper uit dan bij een garage. Je zou eventueel ook zelf dingen kunnen repareren als je daar verstand van hebt of onderdelen kopen en deze door een monteur laten vervangen. Tijdens een reparatie zijn het vaak niet eens de onderdelen die de reparatiekosten duur maken, maar het uurtarief van de monteur.

Lees ook: Je auto goed onderhouden doe je zo!

Keuze: repareren of weg ermee!

Je kunt er ook voor kiezen om de auto niet te laten repareren, maar een auto zonder APK doorverkopen gaat lastig worden. Meestal krijg je er niets of weinig voor terug. Het zijn vaak mensen die de auto van je overkopen voor onderdelen. Niemand heeft er tenslotte baat bij om een auto te kopen waar niet in gereden mag worden, of die bakken met geld gaat kosten om te laten repareren.

Wanneer je auto nog in prima staat verkeerd kun je ervoor kiezen om de hoge kosten voor lief te nemen. Vaak kun je na de APK keuring weer een lange tijd vooruit. De ene keer vallen ze hoger uit dan de andere keer. Voorkomen is beter dan genezen. Onderhoud je auto goed en voorkom problemen of hoge kosten.