Belastingvoordelen van elektrisch rijden | Financial Lease ZZP

De belastingvoordelen van elektrisch rijden

andreas-dress-mbw3f1jehh0-unsplash

De voordelen van elektrisch rijden

Als je een elektrische auto koopt of least krijg je als particulier sinds 4 juni 2020 subsidie. Als je een auto op de zaak neemt profiteer je van een lage bijtelling en diverse voordelen. Deze voordelen hebben wij voor jou op een rijtje gezet. Lees je mee?

Belastingvoordelen

Naast de subsidie voor particulieren kunnen particulieren als zakelijke rijders profiteren van enkele belastingvoordelen met financial lease.

Vrijstelling wegenbelasting

Tot 2025 betaal je voor een volledig elektrische auto geen wegenbelasting. Dit verschilt per auto, maar vaak scheelt het je honderden tot meer dan €1.000,- per jaar. Voor een brandstof auto of hybride moet je wel wegenbelasting betalen. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, hangt af van vier factoren: he gewicht van je auto, het type brandstof, hoeveel CO2 je auto uitstoot en de provincie waar je woont.  

Vrijstelling BPM

Naast de vrijstelling van wegenbelasting ben je ook vrijgesteld van BPM. Je betaalt normaal gesproken bpm voor een personenauto, motor of bestelauto. Dit geldt ook voor importauto’s. Het bedrag van de bpm dat je betaalt is afhankelijk van het motorrijtuig en het tarief van de bpm. Het tarief voor een personenauto is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je auto. Voor een bestelbus of motor is het bpm-tarief een percentage van de netto catalogusprijs.

Lagere bijtelling voor auto van de zaak

Ben je een zakelijke rijder en heb je een leaseauto van de zaak? Dan betaal je voor een elektrische auto een lage bijtelling, dit geldt voor 5 jaar. De bijtelling voor een elektrische auto is een stuk lager dan voor een benzine- of dieselauto. Elektrische auto’s die vanaf 2020 de weg op gaan hebben een bijtelling van 8% over de eerste €45.000,-. Voor het bedrag erboven betaal je de normale bijtelling van 22%.

Subsidie laadpaal?

Het is mogelijk om een laadpaal aan huis te nemen. Daar is echter geen landelijke subsidie voor. Er zijn een aantal gemeentes in Nederland die er wel subsidie voor geven, met als voorwaarde dat deze openbaar toegankelijk moeten zijn. Daarmee moet je de laadpaal bijvoorbeeld delen met je buren.