Zakelijke lease of privé financiering? | Autofinancier.nl

Een auto financieren, kies je voor een zakelijk financiering of privé financiering?

zakelijk-of-prive-leasen

Een autofinanciering aanvragen is zo gedaan, maar welke auto en welke leasevorm? Daar moet je goed over nadenken! Kies je voor zakelijke lease of privé lease? In deze blogpost hebben we de meest belangrijke informatie voor je op een rij gezet.  

Zakelijke lease vormen

In de 'leasewereld' kennen we een aantal verschillende zakelijke leasevormen. Een manier om een nieuwe auto aan te schaffen zonder aan je spaargeld te komen. Een zakelijke financiering is een goede oplossing voor als je jouw onderneming naar een hoger level wilt tillen. Je kunt de mobiliteit van je bedrijf verbeteren door te kiezen voor een nieuwe of gebruikte lease auto. Ook is het mogelijk om andere bedrijfsmiddelen te leasen. De zakelijke vorm daarvoor heet Equipment Lease. De mogelijkheden zijn enorm, je kunt namelijk alles leasen zolang het maar niet nagel of grondvast zit. 

Meer informatie over Equipment Lease

Financial Lease

De meest voorkomende en meest voordelige zakelijke leasevorm die er bestaat is financial lease. Bij alle andere vormen van leasen blijft de leasemaatschappij economisch eigenaar van de auto, maar bij financial lease word jij direct economisch eigenaar van de auto. De auto komt op jouw naam te staan en je bent daarnaast zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparatie en de autoverzekering. Het voordeel daarvan is dat je zelf bepaalt waar jij de lease auto naartoe brengt en het op die manier goedkoper voor je uitpakt. Bij andere leasevormen zit de autoverzekering, belastingen, onderhoud- en reparatie inbegrepen. Het maandbedrag zal bij andere leasevormen vaak een stuk hoger uitvallen, dit komt omdat de leasemaatschappij prijzen hanteren van de gemiddelde leaserijder. 

Andere voordelen die financial lease met zich meebrengt is dat je onbeperkt kunt rijden en daarnaast aanspraak maakt op extra fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek en btw-teruggaaf. Je doet daarnaast niet gelijk een grote investering, waardoor jouw onderneming zijn liquiditeit behoudt. Daardoor kun je het geld investeren in andere belangrijke zaken, terwijl jij jouw auto maandelijks afbetaald. Zowel de rente als aflossing zit in je maandbedrag verwerkt. Het lease bedrag is afhankelijk van de door jou gekozen auto, slottermijn, aanbetaling en looptijd van het contract. Na je laatste betaling en eventueel slottermijn is de auto volledig van jou. De auto diende eerst als onderpand voor je financiering, daardoor bleef de bank gedurende jouw leasetermijnen de juridische eigenaar van de lease auto. De juridische eigendom wordt aan het einde van je leasecontract door de bank overgedragen aan jou. 

Financial lease is voor alle ondernemers. Dat betekent dat jij als startende ondernemer ook in aanmerking komt voor financial lease. Als je net gestart bent is het logisch dat je nog geen jaarcijfers kunt tonen en dat is geen enkel probleem, omdat de auto als onderpand van je financiering dient. Bij een negatieve BKR-registratie zal je echter wel geweigerd worden, probeer het dan later opnieuw. Zorg er eerst voor dat je jouw openstaande betalingen hebt afbetaald. 

Lease aanbod

Operational Lease

Operational Lease is ook een zakelijke leasevorm, maar een vrij 'dure' leasevorm. De leasemaatschappij is economisch eigenaar van de lease auto en zal dat altijd blijven. Je autoverzekering, belastingen, onderhoudskosten, reparaties en pechhulp zit bij je leasecontract inbegrepen. De leasemaatschappij hanteert bij operationele lease dure tarieven die gebaseerd zijn op 'de gemiddelde leaserijder'. Je hebt daarnaast te maken met een aantal kilometers per jaar, dit is vooraf in goed overleg bepaald. Ga je over je kilometerbundel heen, dan moet je bijbetalen voor de te veel gereden kilometers. In de meeste gevallen kun je de kilometerbundel tussentijds verhogen of verlagen. Aan het einde van je contract lever je de auto weer in. Bij operational lease profiteer je dus niet van een financieel voordeel. 

Short Lease

Gemiddeld ga je voor een aantal jaar een leasecontract aan, vaak voor een jaar of vier. Niet iedereen wil dat en daarom is het ook mogelijk om een auto voor een kortere tijd te leasen. Dat kan met shortlease. Ook hierbij zit alles bij je leasecontract inbegrepen en betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruiken van je lease auto. Aan het einde van je contract lever je de auto weer in. Autofinancier Nederland biedt slechts één zakelijke leasevorm aan, namelijk financial lease. Wij vinden financial lease de meeste geschikte en voordelige vorm van zakelijk leasen voor ondernemers. Shortlease en operational lease bieden wij daarom niet aan. 

Privé financiering

Private Lease

Wanneer je een eigen onderneming hebt kun je ervoor kiezen om een zakelijke financiering te nemen of te kiezen voor een privé financiering. Voor particulieren is er maar één keus en dat is private lease. Bij private lease word je geen economisch of juridisch eigenaar, dat is de leasemaatschappij. Je betaalt een vast leasebedrag per maand voor je lease auto, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de autoverzekering, belasting, reparatie- en onderhoud. Dit regelt de leasemaatschappij allemaal voor jou.

Private lease is speciaal voor particulieren die graag een nieuwe auto willen rijden, maar het geld er niet voor hebben of niet aan hun spaargeld willen zitten. Je komt voor private lease alleen in aanmerking als je een vast contract hebt en in sommige gevallen is het ook mogelijk om te leasen met een uitkering. Krijg je te maken met een scheiding of verlies je jouw baan? In de meeste gevallen is het mogelijk om je contract te ontbinden. Van tevoren al de kredietverstrekker naar je persoonlijke financiële situatie kijken en beoordelen of je de lasten voor de lease auto kunt dragen met je andere lasten. Bij een negatieve bkr-registratie zal je leaseaanvraag worden afgewezen. 

Meer informatie over bkr-registratie

Welke leasevorm past bij jouw situatie?

Mocht je na het lezen van dit artikel denken dat het leasen van een auto een uitkomst biedt voor jou. Neem dan eens een kijkje in ons leaseaanbod. Op Autofinancier.nl bieden wij meer dan 10.000 occasions aan. Wij werken samen met autobedrijven door heel Nederland. Heb je een auto in onze autovoorraad of elders gezien? Vraag dan via de leasecalculator vrijblijvend een offerte aan voor de gewenste auto. Het is mogelijk om een zakelijke financiering of privé financiering te doen. Alle private lease aanvragen zullen wij echter doorsturen naar ons partner bedrijf. Zij zullen jouw lease aanvraag vervolgens behandelen.